Mondmaskers (mondkapje)

Waarom een mondmasker dragen?

Personeel van o.a. ziekenhuizen en medische instellingen dragen ​mondmaskers (​gezichtsmaskers) om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Graag informeren wij u waarom het dragen van een mondmasker (gezichtsmasker) zo belangrijk is en hoe u een mondmasker (gezichtsmasker) in uw (medische) omgeving moet dragen.
Medische mondmaskers type IIR

Waarom is het belangrijk om een gezichtsmasker te dragen?

Het dragen van een mondmasker (gezichtsmasker) helpt de verspreiding van ziektekiemen/virussen/bacteriën/stof/pollen en infectie te voorkomen en voorkomt dat het individu besmettelijke ziektekiemen of een reactie op allergieën in de lucht oploopt. Wanneer iemand hoest, praat, niest, kunnen er ziektekiemen in de lucht vrijkomen die anderen in de buurt kunnen infecteren. Gezichtsmaskers maken deel uit van een infectiebeheersingsstrategie om kruisbesmetting te voorkomen.

Hoe kunt u het het beste een mondmasker dragen

Hoe kun je het beste een mondmasker dragen?

  • Was vooraf altijd uw handen met water en zeep of desinfecteer de handen met desinfectie middel voordat u de mondmasker aanraakt.
  • Haal de mondmasker uit de verpakking/dispenser of doos en zorg ervoor dat de maskers geen beschadigen heeft waaronder gaten of scheuren.
  • Voordat u het masker opzet, bepaal welke kant de bovenkant is en welke de voorkant van het mondmasker is.
  • Heeft u een gezichtsmaskers met oorlussen/elastieken: houd de oorlussen vast en doe de lussen om elk oor.
  • Heeft u een gezichtsmaskers met koordjes: breng het masker naar je neus en plaats de koordjes over je hoofd om ze vast te maken met een koord.
  • Heeft u een gezichtsmaskers met bandjes: houd het masker tegen je neus en trek het bovenste bandje over de kruin van je hoofd en trek het onderste bandje over je hoofd zodat het in de nek zit.

Wanneer zijn wij gestart met het dragen van een mondmasker?

In Aziatische landen zijn de inwoners bekend met een mondmasker, deze worden doorgaans gedragen wegens de luchtverontreiniging, ofwel smog.

De pandemie, veroorzaakt door Covid-19 heeft ertoe geleidt, om het verspreiden van ziektekiemen tegen te gaan, dat elke inwoner van de wereld een mondmasker dient te dragen. Het nieuwe Coronavirus, ook wel bekend als SARS-CoV-2, bleek eerst een voornamelijk respiratoir virus te zijn, vergelijkbaar met het influenzavirus en andere Coronavirussen die aandoeningen zoals verkoudheid veroorzaken. Het virus is eind 2019 ontstaan ??in Wuhan, China en verspreidde zich snel over de hele wereld. Coronavirus lijkt besmettelijker te zijn dan griep, maar minder besmettelijk dan andere beruchte virussen, zoals mazelen. Infectie met het nieuwe Coronavirus kan een groot aantal symptomen veroorzaken. Deze symptomen treden meestal op binnen 2 tot 14 dagen na blootstelling aan het virus.

Wat zijn de symptomen van het Corona-virus?

Koorts, ziek of rillingen

Koorts

Hoesten en kuchen

Hoesten

Kort ademhalig

Ademnood

Keelpijn

Keelpijn

hoofdpijn

Hoofdpijn

Covid-19 virus

Covid-19

Meer symptomen kunnen zijn: Vermoeidheid, Spier- of lichaamspijnen, Verlies van smaak of geur (bekend als ‘anosmie’), Verstopte neus of loopneus, Misselijkheid of braken, Diarree


Hoe heeft het Coronavirus zich weten te verspreiden?

Omdat aanvankelijk werd gedacht dat het een overwegend respiratoir virus was, begrepen we eerst het nieuwe coronavirus dat zich verspreidt via respiratoire druppeltjes, kleine deeltjes die worden uitgestoten wanneer een persoon hoest of niest. Deze druppels kunnen een paar meter reizen voordat ze op de grond vallen. Als mensen dicht bij elkaar staan, bijvoorbeeld binnen een afstand van twee meter, kunnen deze druppels zich verplaatsen en in hun ogen, neus of mond terechtkomen, waardoor ze mogelijk een infectie kunnen veroorzaken.

Er is ook een tweede manier waarop het virus zich kan verspreiden; vanwege zijn vermogen om te bestaan ​​op levenloze objecten, kan het worden overgedragen door een geïnfecteerd oppervlak aan te raken. Bijvoorbeeld als een druppel werd verdreven door de hoest van een besmette persoon en vervolgens op een aanrecht belandde. Toen raakte een andere persoon het aanrecht aan en raakte vervolgens zijn of haar gezicht aan, waarna hij of zij het virus ook op deze manier kon oplopen.

Een groeiend aantal wetenschappers suggereert dat het virus mogelijk ook een "verstoven" component heeft, wat betekent dat deeltjes die zelfs kleiner zijn dan druppeltjes door de lucht kunnen reizen op afstanden die verder zijn dan eerder werd gedacht. Er is meer onderzoek nodig, maar als het virus op deze manier echt 'in de lucht' is, kan het zich heel gemakkelijk verspreiden in besloten ruimtes op afstanden van meer dan 1,80 meter van activiteiten die zo simpel zijn als praten of ademen.

Wanneer u een masker draagt, minimaliseert u het vermogen van de druppeldeeltjes om voorbij uw gezicht en in uw omgeving te komen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar hoeveel u de overdracht van virusdeeltjes kunt verminderen door een masker te dragen. Toch heeft het meest up-to-date onderzoek over dit onderwerp uitgewezen dat je door alleen een zelfgemaakt masker te dragen dat is gemaakt van twee lagen quiltkatoen, de afstand die deeltjes afleggen tot minder dan 7,5 cm van je gezicht kunt verminderen. Dit is buitengewoon, aangezien druppeltjes zonder masker twee meter of zelfs verder kunnen reizen.

Op volksgezondheidsschaal, als iedereen een masker draagt ​​en de overdracht van ademhalingsdruppels vermindert, zal het vermogen van het virus om zich van persoon tot persoon te verspreiden aanzienlijk worden verminderd. Dit is vooral belangrijk in gesloten binnenruimtes waar het moeilijk is om de aanbevolen sociale afstand van 1,80 meter tussen mensen te behouden.

Voor zorgverleners en andere werknemers die te maken hebben met herhaalde, aanzienlijke blootstelling aan COVID-geïnfecteerde patiënten, zijn unieke maskers vereist die niet alleen het vrijkomen van hun ademhalingsdruppels voorkomen, maar ze ook beschermen tegen het binnendringen van druppels in hun masker. Deze maskers staan ​​bekend als "PPE", een veelvoorkomend type is een N95. De RIVM raadt de algemene bevolking aan om mondmaskers te dragen.


Wie zou een masker moeten dragen

Bijna iedereen ouder dan twee jaar zou moeten overwegen om een ??gezichtsmasker te dragen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. De effectiviteit van het dragen van maskers op grote schaal wordt versterkt wanneer meer mensen maskers dragen, vergelijkbaar met hoe vaccincampagnes effectiever zijn wanneer een groter percentage van de bevolking wordt gevaccineerd.

Een masker is misschien niet nodig als u in uw eigen huis bent, alleen of in de buurt van andere mensen met wie u al uw tijd doorbrengt en zelf niet ziek bent. Als u zich echter in openbare ruimtes waagt, met name binnenruimtes met veel verkeer, zoals medische kantoren of supermarkten, moet u een masker dragen. Als u buiten bent maar in een dichtbevolkt gebied, zoals een openluchtwinkelcentrum of een drukke stadsgang, is het raadzaam om ook een masker te dragen, omdat u dan nog steeds ademhalingsdruppels naar anderen kunt verspreiden.

Word je beschemd tegen virusen als je een mondmasker draagt?

Wie mag geen mondmasker dragen?

Kinderen onder de 2 jaar mogen geen masker of een ander soort gezichtsbescherming (zoals een gelaatsscherm) dragen. Volgens de RIVM mogen mensen die moeite hebben met ademhalen wanneer ze een masker dragen, of die een gezondheidstoestand hebben die verergert door het dragen van een masker, geen masker dragen. Ook mensen die bewusteloos zijn of die het masker niet zonder hulp zouden kunnen verwijderen, mogen geen masker dragen.


Welk type mondmasker is geschikt

Welke type mondmasker

De allerbeste keuze welke u kunt maken als het gaat om een mondmasker welke wel beschermd tegen ziektekiemen zijn de medische mondmaskers. Hier heeft u de minste kans dat u besmet raakt of iemand anders kan besmetten met een bacteriën of virus.

Als het gaat om het specifieke type stof dat voor een gezichtsmasker moet worden gebruikt, suggereert de RIVM dat een stoffen gezichtsbedekking voldoende is, dit zodat de medische mondmasker niet massaal worden ingekocht. Het masker moet goed op uw gezicht passen, zodat er weinig lucht langs de randen lekt. U moet er ook voor zorgen dat het masker op uw gezicht past op een manier die langdurig draaglijk is, omdat friemelen met het masker en daarbij uw gezicht vaak aanraken, u kan blootstellen aan ongewenste mogelijke blootstelling aan het virus.


Wat te doen als u zich ziek voelt?

Ondanks uw inspanningen, kunt u toch ziek worden van het nieuwe coronavirus of een ander type besmettelijke infectie. Als u zich ziek voelt, is het belangrijk om thuis te blijven, contact op te nemen met uw medische zorgverlener en uw symptomen bij te houden. U kunt de symptoom- zelfcontrole van de RIVM gebruiken om een ​​zelfbeoordeling uit te voeren.

Gelukkig hebben de meeste mensen die een COVID-19-infectie oplopen, geen ernstig ziekteverloop en kunnen ze thuis herstellen met rust, hydratatie en vrij verkrijgbare medicijnen. Als u of een geliefde echter ernstige symptomen ervaart, zoals kortademigheid, pijn op de borst, verwarring, beroerte-achtige symptomen of een veranderd bewustzijnsniveau, bel dan zo snel mogelijk uw huisarts of ga naar de eerste hulp.