Nitril handschoenen
Nitril handschoenen zijn in een later stadium standaard geworden in de medische industrie... het begon allemaal met de rubberhandschoen.
De eerste rubber-latex handschoenen

Rond 1889 was het Caroline Hampton, de assistent  van Dr. William Steward Halstead (hoofd chirurgie Johns Hopkins Hospital te Baltimore Marylan) welke klaagde over de uitslag op haar handen door de chemicaliën welke gebruikt werden tijden chirurgische ingrepen. Voor het oplossen van dit probleem benaderde Dr. Halstead, Goodyear Rubber Company om samen werelds eerste paar rubbere handschoen uit te vinden.

Het dragen van handschoenen in de medische industrie was alom geaccepteerd. Handschoenen moesten wel worden schoongehouden, dit werd gedaan met een chemische stof die carbolzuur wordt genoemd.  Jaren later... 1965 was de gammastraling de beste manier op wegwerphandschoenen te steriliseren.

Wegwerphandschoenen werden tot de jaren negentig gemaakt van rubber. De bescherming van rubberlatex handschoenen kon bepaalde chemicaliën niet tegenhouden of verhinderen dat contact werd gemaakt met de huid. Voor het beschermen van de huid werden de rubberen handschoenen geplastificeerd. Uit nader onderzoek bleek dat door het dragen van latex handschoen, mensen een allergische reactie kregen. In de loop van de tijd zijn er steeds meer verschillende soorten wegwerphandschoenen op de markt verschenen,. De meest voorkomende zijn:

  • Latex-handschoenen (gemaakt van natuurlijk rubber)
  • Nitril-handschoenen (gemaakt van synthetisch rubber). Nitril – uitstekende chemische bestendigheid. Nitril wordt snel zacht op de huid om de meest comfortabele ervaring te bieden, zelfs bij intensief gebruikt, bovendien zorgt nitril handschoenen voor een betere gevoeligheid, vooral met microgeruwde vingertoppen. Nitril handschoenen zijn tevens beter bestand tegen chemicaliën dan latex en hebben een verbeterde warmteafvoer (zweten en huidirritatie worden hierdoor verminderd).
  • Vinyl-handschoenen (gemaakt van synthestisch materiaal). Vinyl – PVC is een film op basis van aardolie. Vinylhandschoenen zijn slecht bestand tegen chemicaliën en kunnen niet worden gebruikt met cytotoxische geneesmiddelen.
  • Neopreen handschoenen (gemaakt van synthetisch rubber)
  • Poly-handschoenen (gemaakt van polyethyleen). Polychloorpreen – kan handschoenen produceren die eruitzien en aanvoelen als latex. Wwordt geproduceerd zonder chemische versnellers en dus vriendelijker voor de handen. Het materiaal is chemisch resistent.

Heb je vochtige handen dan is het lastig om wegwerphandschoenen aan te doen. Hiervoor bedachten de fabrikanten om de binnenzijde te bekleden met poeder, bestaande uit maïszetmeel, later werd hiervoor Silicium gebruikt.

nitril handschoenen

Waarom of waarvoor het dragen van handschoenen ?

Door het dragen van handschoenen is een uitstekende maatregel voor het voorkomen van besmettingen, bovendien is dit een positieve maatregel voor de handhygiëne. Het is mogelijk dat tijdens werkzaamheden je in contact met lichaamsvochten van derde waaronder bloed of overige micro organisme (virussen/bacteriën). Instrumentarium of oppervlakte welke niet grondig gereinigd zijn kunnen eveneens besmettingen overbrengen. Het dragen van handschoenen is een preventieve maatregel voor het voorkomen of reduceren en het overdragen van besmettingen voor jezelf en anderen. Gebruik handschoenen volgens de richtlijnen welke gelden per specifieke branche of doeleinden.

Welke pasvorm moet worden gehanteerd?

De juiste maat handschoen kan zelf eenvoudig worden bepaald, KLIK HIER voor het opmeten van de handschoen-maat. Een handschoen moet strak om de hand en vingers zitten als er een instrument/oppervlakte/product/patiënt nauwkeurig (aan)gevoeld moet worden. Zit een handschoen strak om de hand/vingers mag dit niet een ruime tijd in beslag nemen, dit ter voorkoming dat de bloedsomloop wordt afgesloten en de vingers gevoelloos worden. Wordt een handschoen voor een langere periode gedragen is het verstandig om de handschoen maat en maat groter te dragen.