Oppervlakte desinfectie

Sinds het begin van de 20e eeuw zijn er complexere ontsmettingstechnologieën ontwikkeld welke nog steeds worden gebruikt!

Fenolen (1800's) het eerste oppervlaktedesinfectiemiddel. Jaren 1920 was Chlooroxidatiemiddelen in de handel verkrijgbaar, deze middelen (zoals bleekmiddel) kan de huid en ogen irriteren. Jaren 1950 was het jaar dat alcholen zoals isopropyl en ethanol werden geintroduceerd, deze worden nog steeds gebruikt voor oppervlaktedesinfectie (alcohol verdampt snel en is effectief tegen ziekteverwekkers). Aldehyden zoals glutaaraldehyde voor desinfectie van medische hulpmiddelen werden rond 1960 geïntroduceerd. In de jaren '70 wordt quaternaire ammoniakverbindingen geintroduceerd als voordeel dat deze een lange desinfectie-contacttijd heeft. Accelerated Hydrogen Peroxide (AHP®) wordt rond 2000 gelanceerd... de grootste vooruitgang in de ontsmettingsmiddelen.

Oppervlakte desinfectie

Het doel van oppervlakte desinfectie is om micro-organismen op inerte oppervlakken te inactiveren of te vernietigen.

Hoeveel type oppervlakte desinfectie zijn er?

Oppervlakte desinfectie telt 2 types nml. met alcohol en zonder. Wordt een oppervlakte met alcohol schoongemaakt dan vernietigt dit direct alle bacteriën, vervolgens vervliegt de alcohol en nieuwe bacterien strijken weer neer op het oppervlakte. Een nieuwe soort oppervlakte desinfectie zitten andere bestandsdelen in welke tegenwoordig meer worden ingezet in de medische industrie. Alcohol desinfectie vervliegt, komt in de lucht en wordt ingeademt wat niet gezond is. De nieuwe oppervlakte desinfectie is op basis van foam, vervliegt niet in de lucht, oppervlaktes blijven langer gedesinfecteerd en zijn minder of niet schadelijk voor o.a. acrylaat of leder. Deze nieuwe oppervlakte desinfectie is ook in vloeibare vorm en in doekvorm verkrijgbaar.